Nero
 
 
Home
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Siberiens

Geschiedenis: Hoe langharige katten in Siberieë terecht zijn gekomen, zal wel altijd een raadsel blijven.

Waarschijnlijk zijn korthaar katten meegenomen naar Siberieë toen in de 16e eeuw een begin werd gemaakt met de ontginning.

Er wordt gesuggereerd dat de halflangharige Siberische katten de voorouders van alle langhaar katten zijn, inclusief de oorspronkelijke Perzen en Angora's.

Niet duidelijk is wanneer de langhaar mutatie voor het eerst in deze gebieden opdook, maar er zijn aanwijzingen dat deze katten al duizend jaar of meer bestaan en in die tijd weinig veranderd zijn.

Onderzoek in de vroegere Sovjetunie bracht aan het licht dat het langhaar gen de grootste verspreiding had in de buurt van Sint Pietersburg en waarschijnlijk ontstond in het Noorden.

Aard en karakter: Het zijn lieve katten, en ze zijn ontzettend intelligent. Ze zijn ook erg actief.

Kenmerken: Qua type is de Siberische kat middelgroot tot groot, hoe groter hoe liever.

Ze zijn zeer goed gespierd. Het lichaam is matig lang, en rechthoekig van formaat.

Ze hebben niet te hoge, maar wel krachtige poten die bij het lijf passen.

De voeten zijn groot, rond en stevig.

Ze hebben een brede zeer goede ontwikkelde borst en hun nek is kort en goed gespierd.

De kop moet een beetje afgerond zijn en moet zeer breed zijn. met een goed ont wikkelde kin. Ze hebben brede stevige massieve jukbeenderen.

De oren zijn middelgroot, breed bij de aanzet diep en ver uit elkaar staand. Ze worden iets of wat naar voren geneigd gedragen. En ze zijn licht afgerond met zogenaamde lynxpluimen .

Ze hebben grote licht ovale ogen, die een beetje schuin en ver uit elkaar staan. De gewenste oogkleur is lichtblauw tot donkerblauw.

s'Winters is de vacht bijzonder lang aan de buik, hals, borst, aan de broek en de staart en zeer dicht en fijn van structuur. Zomers is er minder onderwol aanwezig.

De staart is breed en krachtig bij de aanzet, en loopt smaller uit in een afgeronde top.

Een Siberische kat mag ook een zgn "Himalaya-patroon" dragen oftewel een point kat zijn. Alle point katten mogen blauwe ogen hebben.

De normale Siberische kat moet groene, gele of oranje kleurige ogen hebben. De point Sibeer ook wel Neva Masquarade genoemd, moet blauwe ogen hebben.

Enkele variateiten: Alle kleuren en tabby aftekeningen zijn toegestaan met alle aftekeningen van wit, en ook zilver en het pointpatroon.Behalve Chocolate, Cinnamon, Lilac, en Fawn.

Het is eigenlijk een boerenkat net als de Noorse Boskat en de Maine Coon met als enige verschil dat het pointpatroon in het ras aanwezig is en in de meest Russische standaarden voor het ras wordt geaccepteerd.